تواصل معنا !

عبر شبكات التواصل الاجتماعي

فرع الأدوية والسموم

رؤية الفرع :

طموحنا أن تكون كليتنا رائدة في سوق التعليم العالي في المنطقة من خلال تهيئة خريج يتمتع بصفات الخبير الدوائي الذي بإمكانه تقديم المشورة الدوائية العلمية وكذلك متابعة فعل الدواء في الجسم لتحليل الجرع الدوائية لكل مريض لضمان فعالية الدواء وتقليل الآثار الجانبية له.

رسالة الفرع :

إن رسالة الفرع ترتكز على معرفة آليات تأثير الدواء وبعض المنتجات ذات التأثير الحيوي على الخلايا والكائنات الحية بالإضافة إلى دراسة التأثيرات الضارة للعوامل الكيمائية والفيزيائية والحيوية على الكائنات الحية والنظام البيئي.

أهداف الفرع :

إعداد الصيادلة وتأهيلهم في الاختصاصات الصيدلانية كافة بالإضافة إلى رفد الصناعة الدوائية بكوادر متخصصة في هذا المجال.

إشاعة ثقافة الاستخدام الصحيح للدواء في المجتمع من خلال أقامة الندوات وإصدار النشرات التي تبين مخاطر الاستخدام الغير العلمي للدواء .

تطوير مستوى البحث العلمي واستحداث المختبرات اللازمة للبحث العلمي مع التطوير المستمر لمستويات أعضاء الهيئة التدريسية والفنيين في الكلية من خلال برامج التعليم المستمر وإتاحة فرص السفر والإطلاع على الطرق التدريسية الحديثة في الجامعات المتقدمة.

كلمة السيد رئيس فرع الأدوية والسموم :

إن المهمة الملقاة على عاتق الصيدلي تكسبه مكانة مرموقة وذلك للخدمات الجليلة التي يقدمها وفرع الأدوية والسموم من الفروع العلمية التي تعمل على تهيئة كادر صيدلي ذو كفاءة عالية وذلك من خلال سعي الفرع للحفاظ على الريادة فى مجالات البحث العلمي والتعليم وخدمة الكلية والجامعة فضلا عن خدمة المجتمع. كما يمتد تعاون الفرع ليشمل باقي فروع الكلية العلمية  وليشمل أيضاَ دراسات تعاونية مع مؤسسات أخرى.

يختص فرع الأدوية والسموم بتدريس مادتي الأدوية والسموم إذ إن علمي الأدوية والسموم لهما نفس المبادئ الرئيسية كما يستخدمان نفس الطرق والمناهج التجريبية للوصول لإجابات تخص مدى واسع من التساؤلات الصحية والطبية على حد سواء. يضم الفرع (20) تدريسي منهم ثلاثة من حملة شهادة الدكتوراه و (17 ) من حملة شهادة الماجستير ( 7 ) منهم طلبة دكتوراه . يتم تدريس عدد من الدروس منها أساسية ومنها تخصصية للمراحل من الأولى إلى الخامسة.

رئيس الفرع : أ.د. يحيى كاظم محمد نجم السلطاني

University of Kufa

Faculty Of Pharmacy

Pharmacology & Toxicology Dept.

Post office: Kufa , P.O.Box21

نبراس حسين عبد الساده

المختبرات التابعة للفرع :    مختبر الأدوية والسموم

نشاطات الفرع :

الاستمرار بعقد الحلقات الدراسية الخاصة بمواضيع الفرع المختلفة .

قيام التدريسيين في الفرع بالمشاركة في مناقشة طلبة الدراسات العليا وتقييمها .

تقييم البحوث للمجلات العلمية في جامعتنا والجامعات الأخرى .

قيام التدريسيين في الفرع بالإشراف وتقييم ومناقشة مشاريع التخرج لطلبة الكلية .

المواد التي تدرس في الفرع :

المرحلة

Level: 1st Class, 1st Semester

Credit hours: Theory 3 hours       Laboratory    -------

Tutors:

Reference text: 1. Finny RI, Thomas GB (Eds.); Calculus and Analytical Geometry.

2. Daniel WW (ED.), Foundation for Analysis in the Health Science, (Latest edition).

Objectives: Gives students the ability to deal with the concept of Mathematics and Statistic, emphasizes the knowledge and skill required to efficiently discharge the duties and responsibilities of the pharmacist. The course deals with the concept of basic Mathematics and application of Biostatistics in the medical field. Upon completion of the course students will be able to understand the applications of statistics in medical field.

Lecture title

hours

1.

Mathematics: General concepts; coordinate and graph in plane; inequality; absolute value or magnitude; function and their graphs; displacement function; slope and equation for lines.

2.

Limits and continuity: Limits; theorem of limits; limit involving infinity; continuity; continuity conditions.

3.

Derivatives: Line tangent and derivatives; differentiation rules; derivative of trigonometric function; practice exercises.

4.

Integration: Indefinite integrals; rules for indefinite integrals; integration formulas for basic trigonometric function; definite integrals; properties of definite integrals; practice exercises.

5.

Biostatistics: General concepts of statistics; statistical methods; statistical theory; applied statistics; statistical operations.

6.

Probability concepts: Properties of probability; Set theory and set notation (basic notation); counting techniques- permutations and combinations; calculating the probability of an events; probability distribution of discrete variable; binomial distribution, Poisson distribution; continues probability distribution and normal distribution, review questions and exercises.

7.

The concept of central tendency: Mean of sample and mean of population; median; mode; measure of central tendency; review questions and exercises.

8.

Deviations and variation: Deviation; dispersion and variability; standard deviation and variance; coefficient of variations; standard error; correlation analysis; (regression model and sample regression equation); application of statistic in medical field; review questions and exercises.